30-07-2017 kl. 10:00

13-08-2017 kl. 10:00

9. søndag efter trinitatis

Kirkens 4 messehagler

På talefod med Sognepræst Helle Bærnholdt.

Af.: John V. Nielsen

Det har altid undret mig hvorfor sognepræsten havde forskellige messehagel på, til forskellige tider af året. Hvor jeg bl. andet var blevet opfordret til at tage et foto af den grønne, som en af kirkegængerne syntes var meget flot med de gyldne aks..

Opfordringen blev videregivet til Sognepræst Helle Bærnholdt, som straks var med på ideen og fandt hurtigt Karup´s 4 messehagler frem og fortalte beredtvilligt, medens hun iførte sig de forskellige messehagler, for derefter at tage opstilling foran alteret.

Reglerne for anvendelse af messehagler, fortæller om kirkeårets liturgiske farver som er Hvid, Rød, Violet og Grøn, og anvendelse af den liturgiske farveskala blev allerede  fastlagt i den tidlige middelalder inden for den katolske kirke og holdes stadig  hævd.

Den Lutherske kirke har ingen faste forskrifter herom, og praksis har derfor varieret fra en gentagelse af de katolske sædvaner til benyttelse af kun en enkelte farve, hvor rød eller sort bruges.

Ved Karup Kirke er vi så heldig at havde 4 messehagler, som finder anvendelse i løbet af kirkeåret og bæres smukt af sognepræsten.

Der efter et dødsbo af Erica og Verner Pedersen, var testamenteret kirken. For dette beløb blev der anskaffet i 1994, 4 nye messehagler i de liturgiske farver, lavet af Gro Aga Sacha, Brønderslev.

Grøn symboliserer vækst og håb. Det er kirkens hverdagsfarve og anvendes i Helligtrekonger tiden samt i hele Trinitatis tiden.

Hvid symboliserer renhed, glæde, hellighed og uskyld og er kirkens festfarve. Den benyttes ved højtiderne (Jul og Påske) samt ved særlige fester for Treenigheden og Kristus (herunder Mariæ Bebudelsesdag).

Violet symboliserer ånd, alvor, passion og anger. Den bruges i bods- og fastetiderne: Advent, søndag septuagesima til midfastesøndag (fastetiden), palmesøndag samt på bededag. Hvor der er konfirmation benyttes ofte den hvide farve denne dag.

Rød symboliserer lidenskab, kærlighed og passion samt ånd, ild og blod. Den bruges i pinsen samt på martyrdage (St. Stefans dag)

Sort er sorgens og dødens farve og bruges alene langfredag.

Med tak til Sognepræst Helle Bærnholdt, for hendes medvirken til at udbrede viden om hvornår messehaglerne bruges, men også ved selvsyn kan ses på ovenstående tidspunkter i brug, i Karup kirke.

15. juni 2017

Sommersang og fortælling i Karup sognegård

Torsdag d. 15/6 kl. 19

29. maj 2017